zondag 22 december 2013

ICT in WO

We kregen als taak een website te maken over 3 vakken uit de lagere school. Eentje daarvan was wereldoriëntatie.
Ict met WO. Je staat niet stil dat je sneller ICT gebruikt dan je denkt. Enkel al het gebruiken van je digibord is ICT! Maar die taak heeft ons ook verder doen nadenken. Je gaat op zoek naar passende opdrachten en je vindt er een heleboel. 
Digitips, Computermeester, Beeldbank, Webpad, Publisher, Grafiektool,... zoveel programma's die bij mijn visie van wereldoriëntatie aansluiten. De kinderen leren op een spelende manier, ze hebben interessen, er is leerlingenactiviteit, het sluit aan bij hun leefwereld en zo kan ik er nog enkele opnoemen. 

Neem gerust een kijkje op mijn website: 
http://ict5deleerjaar-lb.weebly.com/

Wat ik zeker ook heb bijgeleerd is het maken van een website. Dit was mijn eerste keer en ik denk dat ik dit later in mijn klasje ook ga doen. Je kan er allerlei dingen opzetten waar de kinderen van kunnen leren/oefenen.



zaterdag 14 december 2013

Wat is techniek?





Als ik het woord techniek hoor dan denk ik vooral aan experimenten, aan elektrische voorwerpen, aan elektriciëns. Maar door kennis te maken met de TOS21matrix merkte ik dat alles techniek is! Alles heeft een technisch proces doorstaan om er nu de dag te zijn.

TOS21-matrix



Ik hoorde het voor de eerste keer. Wat was dat? Onze lector legde het uit maar het drong niet direct tot me door. Door het te hebben toegepast tijdens het presenteren van ons hoekenwerk begon ik het te begrijpen. Door de TOS21-matrix wordt je technisch geletterd en kun je u les gaan evalueren. Zien welke elementen van deze matrix in je les zitten. 




Iemand die technisch geletterd is, bezit een unieke combinatie van inzicht hebben in techniek (techniek begrijpen), techniek kunnen gebruiken (techniek hanteren) en techniek in een bredere maatschappelijke context plaatsen (techniek duiden). 
Dit zijn de 3 dimensies om techniek te leren.  



donderdag 5 december 2013

EDO?

EDO, wat is dat?
Ik had er voordien nog nooit van gehoord...

De afkorting staat voor Educatie duurzame ontwikkeling. 
Het wordt ingedeeld in 4 puntjes: 
- Nieuwe kennis opdoen
- Systeemdenken bevorderen
- Aandacht voor waardeontwikkeling en emoties
- Hoge mate van actiegerichtheid. 

Ik ga het proberen uitleggen aan de hand van een voorbeeld.
Het educatief aanbod waar ik het over heb gehad was Hodrodoe: Alles met water!

De leerlingen gaan naar Hidrodoe. Wat is hun voorkennis? Ze weten dat water uit de kraan komt, dat het drinkbaar is en soms ook niet. Het kan vervuild zijn. Wat ze misschien nog niet weten is hoe ze een draaikolk moeten maken, dat je niet nat wordt onder de waterparaplu, hoe je u eigen watervoetafdruk meet, dat water kookt op 100 graden en nog veel meer. Dat is nieuwe kennis opdoen.
De leerlingen kunnen vragen stellen als ze iets niet goed begrijpen of de bordjes lezen die bij de experimenten staan. Zo kunnen er ook met andere kinderen over praten. Dit hoort allemaal bij het systeemdenken bevorderen.
Ze beseffen dat je voor veel dingen water gebruikt. Dat water heel belangrijk is! Dan hebben ze aandacht voor de waardeontwikkeling en emoties.
Water zuinig gebruiken is een voorbeeld van actiegerichtheid.We hebben het voor vele dingen nodig en moeten er zorgvuldig mee omspringen. We helpen mee aan het milieu.



woensdag 4 december 2013

Evalueren van WO


Hoe evalueer je het vak Wereldoriëntatie?
Het wordt vaak gedaan aan de hand van klastoetsen. Maar is dit wel goed? Dat is een vraag die ik mij stel. De leerlingen die zwakker zijn in het taalgebruik scoren minder op deze toetsen ook al weten zij het antwoord misschien wel. Bestaan er andere methodes om WO te evalueren? Wat gebeurt er met de allochtone kinderen die het niet goed kunnen verwoorden maar het antwoord wel weten? Vragen die ik mij stel en waar ik verder onderzoek naar ga doen.