zondag 22 december 2013

ICT in WO

We kregen als taak een website te maken over 3 vakken uit de lagere school. Eentje daarvan was wereldoriëntatie.
Ict met WO. Je staat niet stil dat je sneller ICT gebruikt dan je denkt. Enkel al het gebruiken van je digibord is ICT! Maar die taak heeft ons ook verder doen nadenken. Je gaat op zoek naar passende opdrachten en je vindt er een heleboel. 
Digitips, Computermeester, Beeldbank, Webpad, Publisher, Grafiektool,... zoveel programma's die bij mijn visie van wereldoriëntatie aansluiten. De kinderen leren op een spelende manier, ze hebben interessen, er is leerlingenactiviteit, het sluit aan bij hun leefwereld en zo kan ik er nog enkele opnoemen. 

Neem gerust een kijkje op mijn website: 
http://ict5deleerjaar-lb.weebly.com/

Wat ik zeker ook heb bijgeleerd is het maken van een website. Dit was mijn eerste keer en ik denk dat ik dit later in mijn klasje ook ga doen. Je kan er allerlei dingen opzetten waar de kinderen van kunnen leren/oefenen.



zaterdag 14 december 2013

Wat is techniek?





Als ik het woord techniek hoor dan denk ik vooral aan experimenten, aan elektrische voorwerpen, aan elektriciëns. Maar door kennis te maken met de TOS21matrix merkte ik dat alles techniek is! Alles heeft een technisch proces doorstaan om er nu de dag te zijn.

TOS21-matrix



Ik hoorde het voor de eerste keer. Wat was dat? Onze lector legde het uit maar het drong niet direct tot me door. Door het te hebben toegepast tijdens het presenteren van ons hoekenwerk begon ik het te begrijpen. Door de TOS21-matrix wordt je technisch geletterd en kun je u les gaan evalueren. Zien welke elementen van deze matrix in je les zitten. 




Iemand die technisch geletterd is, bezit een unieke combinatie van inzicht hebben in techniek (techniek begrijpen), techniek kunnen gebruiken (techniek hanteren) en techniek in een bredere maatschappelijke context plaatsen (techniek duiden). 
Dit zijn de 3 dimensies om techniek te leren.  



donderdag 5 december 2013

EDO?

EDO, wat is dat?
Ik had er voordien nog nooit van gehoord...

De afkorting staat voor Educatie duurzame ontwikkeling. 
Het wordt ingedeeld in 4 puntjes: 
- Nieuwe kennis opdoen
- Systeemdenken bevorderen
- Aandacht voor waardeontwikkeling en emoties
- Hoge mate van actiegerichtheid. 

Ik ga het proberen uitleggen aan de hand van een voorbeeld.
Het educatief aanbod waar ik het over heb gehad was Hodrodoe: Alles met water!

De leerlingen gaan naar Hidrodoe. Wat is hun voorkennis? Ze weten dat water uit de kraan komt, dat het drinkbaar is en soms ook niet. Het kan vervuild zijn. Wat ze misschien nog niet weten is hoe ze een draaikolk moeten maken, dat je niet nat wordt onder de waterparaplu, hoe je u eigen watervoetafdruk meet, dat water kookt op 100 graden en nog veel meer. Dat is nieuwe kennis opdoen.
De leerlingen kunnen vragen stellen als ze iets niet goed begrijpen of de bordjes lezen die bij de experimenten staan. Zo kunnen er ook met andere kinderen over praten. Dit hoort allemaal bij het systeemdenken bevorderen.
Ze beseffen dat je voor veel dingen water gebruikt. Dat water heel belangrijk is! Dan hebben ze aandacht voor de waardeontwikkeling en emoties.
Water zuinig gebruiken is een voorbeeld van actiegerichtheid.We hebben het voor vele dingen nodig en moeten er zorgvuldig mee omspringen. We helpen mee aan het milieu.



woensdag 4 december 2013

Evalueren van WO


Hoe evalueer je het vak Wereldoriëntatie?
Het wordt vaak gedaan aan de hand van klastoetsen. Maar is dit wel goed? Dat is een vraag die ik mij stel. De leerlingen die zwakker zijn in het taalgebruik scoren minder op deze toetsen ook al weten zij het antwoord misschien wel. Bestaan er andere methodes om WO te evalueren? Wat gebeurt er met de allochtone kinderen die het niet goed kunnen verwoorden maar het antwoord wel weten? Vragen die ik mij stel en waar ik verder onderzoek naar ga doen.


vrijdag 29 november 2013

Stappen van een technisch probleem

1. Je hebt een probleemstelling. 
 => vb: Mijn toilette verbruikt teveel water. 
2. Plannen. Dit wordt gedaan door productdesigners. Hier is creativiteit voor nodig. 
=> We gaan iets bedenken waardoor het toilet niet meer zoveel water verbruikt. 
3. We gaan het uitvoeren. 
=> Het gene we bedacht hebben om ons probleem op te lossen toepassen.  
4. Het gebruiken en het product evalueren 
=> Testen of het nu effective minder water verbruikt + beoordelen. 
5. Bijsturen.
=> Sommige dingen kunnen we beter maken. Als de probleemstelling nog niet helemaal is opgelost zoals gewenst. 

donderdag 28 november 2013

Een les techniek...

Een les techniek.. oei. Daar weet ik helemaal niet zoveel van. Hoe begin ik daaraan? Waar begin ik te zoeken? Allemaal vraagtekens...

We kregen de opdracht een les te maken rond het onderwerp 'het toilet'. We waren met 5 groepsleden en moesten een hoekenwerk uitwerken.
Voor we aan concrete activiteiten kwamen om in onze hoek te doen hebben we een brainstorm gemaakt rond 'het toilet'. Je merkt dat dit zeker helpt bij het uitbreiden van je ideeën.
Zo kwamen onze hoeken hieruit. Iedereen werkte een hoek uit. Zo had ik mij verdiept in het buizennetwerk. De kinderen moesten een buizennetwerk maken van de deur tot aan de lavabo.

Hoe ik op het idee kwam?
In onze brainstorm kwamen we bij architectuur, het doortrekken van het toilet en dan zo naar het buizennetwerk. Eerst was dit een heel moeilijke taak. Veel kende in niet over de rioleringsbuizen. Eerst wouden we op verkleinde schaal werken maar we zijn overgestapt naar de werkelijkheid. Zo sluit dit ook aan bij mijn visie over wereldoriëntatie: werklijkheidsnabij.

Ik heb hieruit veel geleerd. De verschillende soorten buizen (diktes, afmetingen vormen, kleuren,...) maar ook het bevestigen van de buizen. Je kan ze lijmen maar er bestaan er ook met een rubbertje in die zichzelf vastzetten. Die buizen moest ik hebben. Die buizen kan je jaar op jaar opnieuw gebruiken.

De kinderen leren ook dat het water vanuit een hoger punt moet vertrekken dan het punt waar het naar stroomt. Zo is de waterzuiveringscentrale hoger gelegen zodat het water bij de lavabo geraakt. De leerlingen leren hieruit dat de begin van de buis aan de kant van de deur hoger moet zijn dan het uiteinde van de buis bij de lavabo.



zaterdag 2 november 2013

Met kdg naar de zee!

Met de medestudenten trokken we er op uit. Daar deden we activiteiten die de kinderen zouden doen.
We kregen een heel educatief aanbod mee wat zeker interessant was.
We zijn de molen gaan bezoeken, de ijzertoren, we zijn naar het visserijmuseum geweest waar we ons eigen visnet mochten maken en nog veel meer.



Het leukste educatief aanbod vond ik de Nachtegaal in de Panne. Daar kregen we heel leuke en leerrijke spelletjes mee om met de klas te doen. Zeker een aanrader!

Wat ik heb bijgeleerd is het plannen van een zee-excursie. De activiteiten die ermee gepaard gaan, ook 's avonds! Kinderen moeten op elk ogenblik van de dag een activiteit hebben.

vrijdag 11 oktober 2013

Educatief aanbod

Ik heb gekozen voor Hidrodoe in Herentals.

Wat is Hidrodoe?
Hidrodoe is een wereld vol met water. Alles wat met water te maken heeft vind je in Hidrodoe. Er zijn wel 120 activiteiten, binnen en buiten. Je kan je waterstofracket lanceren, een gigantische draaikolk maken, watervoetbal spelen en nog veel meer!

Bekijk dit filmpje!



Zowel jong als oud leert hier bij en het is nog eens leuk bovendien!

Waarom heb ik voor Hidrodoe gekozen?
Als ik zelf jonger was ben ik hier eens geweest met mijn ouders. Het was nog niet zo uitgebreid als nu maar ik vond het heel leuk! Ik werd losgelaten in een ruimte vol water waar ik alles zelf mocht uitproberen. Het zelf doen van dingen, daar leer je veel van! Ze ontwikkelen hier basisinzichten en basisvaardigheden.
Het is een thematische project. Alles wordt hier gedaan rond het thema water. Zo komen kinderen ook te weten dat er veel water zit in andere dranken dan water. Een leuk weetje!
Het sluit ook mooi aan bij mijn visie omdat de actualiteit er in verwikkeld wordt. We komen elke dag in context met water, het omringt ons...
Het sluit aan bij de leefwereld van de kinderen. Alles is gemaakt zodat ze het zelf kunnen uitproberen en ontdekken.

Als je met de  klas gaat kan je een programma volgen. Hidrodoe ontdekken neemt een 2 a 3uur in beslag. Je kan daarbij nog een waterwandeling doen.
ook zijn er werkblaadjes die je kan downloaden van de site. Zo kan je vooraf al wat rond water werken in de klas.

Als het thema water aan bod komt in de WO lessen is het zeker de moeite om hier naar toe te gaan! De leerlingen leren tijdens deze uitstap op een leuke manier veel bij!

Neem een kijkje op de site: http://www.hidrodoe.be/

drinken aan de waterfontein   spelen in de watertuin     waterwinkel    .  

maandag 7 oktober 2013

SWOT analyse

S: Strengths (sterktes)
  • Ik ben creatief
  • Ik maak mijn lessen aanschouwelijk
  • Ik probeer de actualiteit bij mijn lessen te betrekken
  • Ik heb een luide en duidelijke stem. 
  • Ik durf rollen aan te nemen. 

W: Weaknesses (zwaktes) 
  • Ik ben iemand die veel bevestiging nodig heeft. Ik maak een lesvoorbereiding en vraag graag de mening van andere. Dit neemt veel tijd in beslag. 
  • Ik ben iemand die een deadline nodig heeft. Alles geraakt klaar binnen de deadline maar het zal dan ook pas af zijn tegen die datum. Ik heb meestal wel wat druk nodig om te werken. 

O: Opportunities (kansen)
  • Bij de lessen WO heb je meer vrijheid dan in een les taal of wiskunde. Je kan je eigen draai aan de les geven en dat vind ik juist leuk. 
  • Je zoekt ook veel informatie op over het gegeven onderwerp. Hierdoor breidt je u eigen kennis ook uit. 


T: Threats (bedreigingen)
  • Wat hierboven een kans was kan hier ook een bedreiging zijn. Als je het gekregen onderwerp niet goed beheerst en je hebt geen handleiding is het soms moeilijk te beginnen aan de lesvoorbereiding. Deze neemt dan veel tijd bij mij in beslag. Ik werk aan mijn les tot ik er volledig achter sta. Zeker bij Wo vind ik dit belangrijk.




Wat is wereldoriëntatie?

Een vraag waar veel verschillende antwoorden op bestaan. Voor de aanvang van het 1ste jaar zou ik geantwoord hebben: 'Een vak waar de wereld in uitgelegd wordt'. Maar in een les komt er meer bij kijken dan alleen de inhoud.

Een les wereldoriëntatie is goed als:


  • de klassfeer goed zit
  • je de les aansluit op de leefwereld van de leerlingen
  • de interesse van de leerlingen wekt
  • je varieert in werkvormen
  • de actualiteit erin verwerkt
  • de leerkracht gemotiveerd is
  • concreet waarneembaar materiaal hebt / je werklijkheidsnabij probeert te werken
  • de leerlingen activiteit hoog is
  • de leerlingen leren op een zelfontdekkende manier
  • ......

Er komt waarschijnlijk nog veel meer bij kijken. Deze puntjes heb ik bijgeleerd sinds de aanvang in mijn eerste jaar lager onderwijs tot nu. 

maandag 30 september 2013

Mijn eerste blog...


Ik maak voor de eerste keer kennis met een blog... En dan schrijf ik er zelf nog eentje. Het is nog een beetje wennen maar het is zich aan het uitwijzen. 

Ik ben een tweede jaars studente lager onderwijs aan de Karel de Grote Hogeschool Antwerpen. 

Wij kregen voor het vak wereldoriëntatie de opdracht een blog te maken. Een blog waar we posten wat we hebben bijgeleerd als leerkracht. Vandaar deze blog. 

Welkom!