vrijdag 29 november 2013

Stappen van een technisch probleem

1. Je hebt een probleemstelling. 
 => vb: Mijn toilette verbruikt teveel water. 
2. Plannen. Dit wordt gedaan door productdesigners. Hier is creativiteit voor nodig. 
=> We gaan iets bedenken waardoor het toilet niet meer zoveel water verbruikt. 
3. We gaan het uitvoeren. 
=> Het gene we bedacht hebben om ons probleem op te lossen toepassen.  
4. Het gebruiken en het product evalueren 
=> Testen of het nu effective minder water verbruikt + beoordelen. 
5. Bijsturen.
=> Sommige dingen kunnen we beter maken. Als de probleemstelling nog niet helemaal is opgelost zoals gewenst. 

donderdag 28 november 2013

Een les techniek...

Een les techniek.. oei. Daar weet ik helemaal niet zoveel van. Hoe begin ik daaraan? Waar begin ik te zoeken? Allemaal vraagtekens...

We kregen de opdracht een les te maken rond het onderwerp 'het toilet'. We waren met 5 groepsleden en moesten een hoekenwerk uitwerken.
Voor we aan concrete activiteiten kwamen om in onze hoek te doen hebben we een brainstorm gemaakt rond 'het toilet'. Je merkt dat dit zeker helpt bij het uitbreiden van je ideeën.
Zo kwamen onze hoeken hieruit. Iedereen werkte een hoek uit. Zo had ik mij verdiept in het buizennetwerk. De kinderen moesten een buizennetwerk maken van de deur tot aan de lavabo.

Hoe ik op het idee kwam?
In onze brainstorm kwamen we bij architectuur, het doortrekken van het toilet en dan zo naar het buizennetwerk. Eerst was dit een heel moeilijke taak. Veel kende in niet over de rioleringsbuizen. Eerst wouden we op verkleinde schaal werken maar we zijn overgestapt naar de werkelijkheid. Zo sluit dit ook aan bij mijn visie over wereldoriëntatie: werklijkheidsnabij.

Ik heb hieruit veel geleerd. De verschillende soorten buizen (diktes, afmetingen vormen, kleuren,...) maar ook het bevestigen van de buizen. Je kan ze lijmen maar er bestaan er ook met een rubbertje in die zichzelf vastzetten. Die buizen moest ik hebben. Die buizen kan je jaar op jaar opnieuw gebruiken.

De kinderen leren ook dat het water vanuit een hoger punt moet vertrekken dan het punt waar het naar stroomt. Zo is de waterzuiveringscentrale hoger gelegen zodat het water bij de lavabo geraakt. De leerlingen leren hieruit dat de begin van de buis aan de kant van de deur hoger moet zijn dan het uiteinde van de buis bij de lavabo.



zaterdag 2 november 2013

Met kdg naar de zee!

Met de medestudenten trokken we er op uit. Daar deden we activiteiten die de kinderen zouden doen.
We kregen een heel educatief aanbod mee wat zeker interessant was.
We zijn de molen gaan bezoeken, de ijzertoren, we zijn naar het visserijmuseum geweest waar we ons eigen visnet mochten maken en nog veel meer.



Het leukste educatief aanbod vond ik de Nachtegaal in de Panne. Daar kregen we heel leuke en leerrijke spelletjes mee om met de klas te doen. Zeker een aanrader!

Wat ik heb bijgeleerd is het plannen van een zee-excursie. De activiteiten die ermee gepaard gaan, ook 's avonds! Kinderen moeten op elk ogenblik van de dag een activiteit hebben.